naobermeerlo@gmail.com       |       T: 06 28 86 27 84

Aa | Aa | Aa

Samen lachen, Samen sterk

Samen lachen, Samen sterk

Geef elkaar de helpende hand

Geef elkaar de helpende hand

Samen kunnen we meer en komen we verder

Samen kunnen we meer en komen we verder

Nieuws

Basisschoolkinderen in actie voor vluchtelingkinderen

Publicatie datum: 11-Nov-2015
Basisschoolkinderen in actie voor vluchtelingkinderen
Kinderen van basisschool Megelsheim te Meerlo komen in actie voor vluchtelingenkinderen
 
Hoe schrijnend is het om het leed van de vele vluchtelingen dag in dag uit te zien. Vooral het leed van zoveel kinderen die huis en haard achter hebben moeten laten: hun bedje, speelgoed, familie en vriendjes.
Daarom hebben basisschool Megelsheim, NaoberzorgPunt Meerlo en Praktijk Dansend Hart (jeugdhulp) de handen ineen geslagen en gaan ze gezamenlijk een grote kerstactie op touw zetten.
 
DOOR kinderen, VOOR kinderen
Het doel van deze actie is onze kinderen bewust maken van het leed van de vluchtelingenkinderen en, om dit leed misschien iets te kunnen verzachten, samen een stukje zorg te dragen. 'Meedoen' speelt hierin een belangrijke rol. Meedoen, krachten bundelen, deel zijn van....
En dat gunnen we de vluchtelingenkinderen ook!
 
Wat houdt de actie in
Graag willen we samen met de kinderen van Megelsheim zorgvriendjes maken voor de vluchtelingenkinderen.
Zorgvriendjes zijn simpele zachte popjes/kussentjes die voorop een zakje hebben waarin het vluchtelingenkind een briefje kan doen waar het zijn/haar zorgen op kan schrijven.
 
In de boekenkast van het Gezondheidscentrum staat een voorbeeld ‘zorgvriendje’
 
Het idee is dat elk kind van bijvoorbeeld resten stof, garen of knopen een zorgvriendje maakt voor een vluchtelingenkind. De popjes worden voorzien van een briefje met daarop de beschrijving waarvoor het popje bedoeld is.
Het kind dat het popje knutselt, maakt tevens een tekening, wens of brief voor de ontvanger.
 
We willen deze zorgvriendjes vervolgens samen met een aantal kinderen van Megelsheim uitdelen in een asielzoekerscentrum. Dit zorgvriendje is dan een vriendje voor een kind in het asielzoekerscentrum. Een vriendje speciaal voor het kind, wat ook van hem/haar blijft, na de verlieservaringen van familie en/of vriendjes.
Een mooi, zacht, lief vriendje om mee te knuffelen en je zorgen mee te delen.
 
Zoals u zult begrijpen is er veel hulp nodig om er voor te zorgen dat de zorgvriendjes er komen. Dan kunnen we veel vluchtelingenkinderen voor de kerst verrassen met een speciaal vriendje!
 
Hoe kunt u helpen?
 
 
Inzamelen materialen
Wilt u eens in de kasten zoeken naar zachte, gekleurde, vrolijke lapjes stof die goed knuffelbaar zijn en die u kunt missen. Ook andere materialen als knopen (in allerlei formaten en kleuren), breigaren, klosjes naaigaren, naalden, stukjes vilt, kussenvulling zijn erg welkom!
 
Deze materialen kunt u;
– Zelf inleveren op basisschool Megelsheim
– Aan een schoolgaand kind in uw straat meegeven voor school.
– Indien u dit niet kunt organiseren kunt u dat melden bij de school. Schrijft u een mailtje naar h.holtackers@megelsheim.nl en geeft u in de mail uw adres door zodat een kind van school de materialen bij u kan ophalen. De uiterste inleverdatum van de materialen is dinsdag 24 november.
 
Het naaien van de (basis)popjes
Bent u handig met de naaimachine en hebt u woensdagochtend 25 november de mogelijkheid om te helpen bij het uitzoeken, knippen en in elkaar zetten van de (basis)popjes? Dan bent u tussen 9 en 12 uur (of een gedeelte van de ochtend) van harte welkom op school om te komen helpen! Als u in het bezit van een naaimachine bent, neemt u die dan alstublieft mee. We maken er een gezellige ochtend van!
 
Het begeleiden van de kinderen
Op woensdagochtend 9 december tussen 9 en 11 uur zal de ‘knutselactiviteit’ op school plaatsvinden. We zoeken voor die ochtend ouders, oma's, opa’s of buren die de kinderen willen helpen met het maken en afwerken van de popjes. Ook deze ochtend zijn naaimachines nodig.
 
De pers zal worden benaderd om gedurende deze activiteit aanwezig te zijn, zodat de actie bredere bekendheid krijgt en wellicht door andere initiatiefnemers kan worden overgenomen.
Hoe meer zorgvriendjes, hoe beter!
 
Als alles goed verloopt zijn de zorgvriendjes na deze ochtend klaar en voorzien van een briefje van de maker. We gaan de zorgvriendjes daarna zo snel mogelijk verdelen onder de vluchtelingenkinderen.
Voorafgaand aan deze activiteit, krijgen de kinderen achtergrondinformatie over vluchtelingen en uitleg over het doel van het zorgvriendje. De kinderen kunnen nadenken over de wens die ze hebben voor de ontvanger, wat ze willen vertellen of tekenen. Op deze brief/tekening zal de naam van de maker komen en het adres van de school, zodat het kind dat het zorgvriendje ontvangt (via school) kan reageren als hij/zij dat wil. Zo ontstaat er misschien iets waardevols voor beide kinderen.
 
Aanmelden!
Wilt u op een van de ochtenden actief meedoen, dan kunt u zich aanmelden via het mailadres van de school: h.holtackers@megelsheim.nl, via naobermeerlo@gmail.com of telefonisch op nummer 06-28862784
 
Wij hopen op heel veel helpende handen!
Heidi Holtackers, Leo Beterams, Bart Derksen, Esther Beukers en Saskia Zoutewelle